Dirigent Föreläsare Lärare Kontakt Personligt Aktuellt HemRepertoar
CV
"Jag är ingen kvinnlig dirigent,
jag är en dirigent som råkar vara kvinna"

Med en naturlig auktoritet på podiet sätter Merete Ellegaard musiken i centrum. Hon fokuserar mycket på musikernas samspel. Det är viktigt för henne är att skapa en god stämning och kreativ atmosfär för musiker att arbeta i. Hon leder lyhört ensemblen till en gemensam tolkning – vare sig det är en liten serenadensemble eller en stor operaproduktion.

“ Merete Ellegaard visade upp sig som en chosefri fackman med tydlighet och noggrannhet i centrum.”
Sörmlands Nyheter

Merete Ellegaard har examen i dirigering från Kungliga Musikhögskolan, Stockholm. Bland hennes lärare finns namn som Jorma Panula, Alexander Polischuk, Cecilia Rydinger Alin och Jin Wang. Hon har även deltagit i mästarkurser i USA, Tjeckien och Ryssland och erhållit Kungl Musikaliska Akademiens utlandsstipendium två gånger.

” Merete Ellegaard har också verket i sin hand och hon lyfter Mozarts symfoniska form till högre höjder. Ingen kompromiss här inte, utan en målande orkesterdräkt nästan Beethovenlik till sin karaktär”
VästerbottenskurirenMerete Ellegaard innehar titeln biträdande director musices vid Linköpings Universitet. Där är hon tillsammans med sin kollega Hans Lundgren ansvarig för musikverksamheten vid universitetet och hon är konstnärlig ledare för Linköpings Akademiska Orkester och damkören Linnea.

Hon arbetar med ensembler i hela Sverige och med uppdrag utomlands. Exempel på orkestrar som engagerat Merete: Dalasinfoniettan, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker och Östgötamusiken. Hon har lång erfarenhet av att leda och lyfta amatörorkestrar till konstnärliga framgångar. Under sin studietid i Göteborg var hon med och startade stråkorkestern Filosophisticata.